Ant Brewn yrittäjät Mikko Leskinen, Antti Sirvo ja Kari Puttonen ovat tyytyväisiä panostukseen. Budjetti tuplaantui, mutta maine Lahen parhaana olutravintolana on tavoittanut oluen harrastajat.


Lahen paras olutbaari

Lahtelainen pienpanimo ja olutravintola Ant Brew rakensi Suomen mittakaavassa ainutlaatuisen järjestelmän, jolla se varmistaa oluen tuoreuden omasta panimosta asiakkaan lasiin. Ratkaisu toteutettiin yhteistyössä Barfix Oy:n kanssa.

Ant Brew markkinoi itseään tuoreiden oluiden tuottajana ja tarjoana. Koska olut on tuoretuote, se on säilytettävä oikein ja juotava tietyssä ajassa. Oluen vanheneminen alkaa heti, kun oluttynnyri korkataan. Jos olutastiaa säilytetään huoneenlämmössä, kuten valtaosassa ravintoloita tehdään, pitää olut anniskella 3–4 päivässä. Jos astia laitetaan kylmään astiakaappiin, olut säilyy anniskelukelpoisena 2–3 viikkoa. Tästä syystä Ant Brew halusi ravintoloissa yleisesti käytetyn järjestelmän sijaan Yhdysvalloissa käytetyn version, jossa panostetaan kylmäketjuun. Nyt panimo, varasto ja tarjoilukaapit ovat kaikki viilennettyjä, ja Ant Brewlla on katkeamaton kylmäketju panimosta hanaan.

Ant Brewssa on erikseen hanaseinä ja niiden alle on asennettu oluttynnyrit viileänä pitävät keg-kaapit. Hanaseinän ja kaappien välissä oleva tila on myös jäähdytetty. Tämä pitää huolen siitä, että olutletkut pysyvät kylminä ja oluttornissa kiinni olevat hanat ovat viileitä myös kesähelteillä.

Kari Puttonen, yksi Ant Brewn yrittäjistä toteaa, että kylmäkaapeilla haluttiin varmistaa kylmäketjun toimivuus kaikissa olosuhteissa. Keskikesällä kylmäketju näkyy oluthanojen pintaan tiivistyvänä kondenssina. Vesi tippuu tippakaukaloon ja sitä kautta suoraan viemäriin.

”Hanaseinä on valmistettu ruostumattomasta teräksestä. Seinä on helppo pitää puhtaana, ja huoltaa. Yhtenäisen rakenteen ansiosta vesi valuu suoraan viemäriin. Seinän voi helposti pestä vaikka suihkulla”, Barfixin yrittäjä Mikko Myyryläinen kertoo.

Ant Brewn hanaseinä on valmistettu ruostumattomasta teräksestä. Pinta on asiakkaan toiveesta pulverimaalattu harmaaksi. Hanaseinän standardileveydet ovat 1 000 mm ja 1500 mm.

Hanaseinä tasa-arvoistaa oluet

Ant Brewssa päädyttiin tiskin taakse asennettuun hanaseinään monestakin syystä. Myyryläisen mukaan yksi hanaseinän eduista on, että se lähentää asiakasta ja tarjoilijaa.

”Normaalisti tarjoilijan ja asiakkaan välissä on oluttorneja, laseja ja muuta oluen anniskeluun liittyvää tavaraa. Kun nämä kaikki siirrettiin takatiskille, jäi etutiskille tilaa asiakkaan kohtaamiseen.”

Hän lisää, että ratkaisulla parannettiin myös sekä tiskin että työntekijöiden ergonomiaa. Hanaseinää tuotiin eteenpäin takaseinästä, jotta tarjoilijan ei tarvitse kurotella olutta annostellessa. Seinän taakse saatiin piilotettua johdot ja siihen tehtiin huoltoluukku. Keg-kaapit sijoitettiin hanaseinän alle. Kaapeissa oluet säilyvät +3 – +5 asteisena.

Hanaseinän puolesta puhui myös näyttävyys. Ant Brewn valikoima perustuu omien tuotteiden lisäksi myös muiden pienpanimoiden tuotteisiin. Kymmenen oluthanan valikoima vaihtuu parin viikon välein, suosituimmat oluet loppuvat päivässä.

Puttonen alleviivaa, että hanat ovat vaan hanoja. Ant Brewssa kyltit ovat se juttu. Tästä syystä Ant Brewn hanat ovat yksinkertaisia ja anonyymejä. Oluthanojen päällä olevat taiteilijoiden tekemät oluiden esittelytekstit ovat se, millä oluita myydään.

Iso syy hanaseinän kokoajan kasvavalle suosiolle on Myyryläisen mukaan siinä, että se tasa-arvoistaa tarjolla olevat oluet. ”Suositteletko jotain?” ”Onko teillä jotain paikallista?” ”Mitä kannattaisi maistaa?” Olutkulttuuri on muuttunut ja perinteisten keski- ja nelosoluiden sijaan asiakkaat hakevat elämyksiä.

Ant Brewssa kaikissa hanoissa on olutta, mutta Barfixin hanaseinästä voidaan laskea lasiin myös vettä, vissyä, virvoitusjuomia, viiniä ja vaikka samppanjaa.

Panostus tuottaa tulosta

Barfixin olutravintolaan rakentama järjestelmä tuplasi budjetin, mutta se on kannattanut. Olut saadaan loppuun asti mietityn ratkaisun ansiosta tarjoiltua paremmin ja nopeammin, tuopeissa on vähemmän vaahtoa ja tynnyrit saadaan tyhjennettyä tarkasti.

”Tarjoilu on nopeampaa, kun olut ei vaahtoa ja koska se ei vaahtoa lasiin tullessa, olut ei myöskään ylihapotu eli asiakas saa paremman tuotteen”, Puttonen listaa.

Sana tuoreesta ja oikein tarjoillusta ja säilytetystä oluesta on kiirinyt olutharrastajien keskuudessa. Ant Brew on nopeasti saanut maineen Lahen parhaana olutbaarina.