Belgen simpukkaa muistuttavat hanat valmisti metallitaidetta tehnyt eläkkeelle jäänyt metallimies. Jokainen käsityönä valmistettu hana on uniikki. Hanan rungot valmistettiin Barfixin pajalla.


Huolto pidentää käyttöikää

Kahdessa kerroksessa toimiva belgialainen olut- ja seurusteluravintola Belge bar&bistro on tyytyväinen kymmenen vuotta sitten hankittuun oluthanajärjestelmään. Se on palvellut moitteettomasti niin katutason baarissa, toisen kerroksen bistrossa kuin kirjastobaarissakin. Toki järjestelmää on uusittu ja huollettu säännöllisesti. Viimeisin muutos tehtiin tänä keväänä.

Aikaisemmin Belgessä oli kaksi tankkihuonetta ja tonnin tankit. Kun tonnin tankit poistuivat käytöstä, kävivät tankkihuoneetkin liian isoiksi. Onneksi lähempää löytyi pienempi varasto, johon uudet tankit ja Barfixin järjestelmä siirrettiin. Kun suunnitelma oli valmis, Barfix toteutti muutoksen päivässä.

Osa hanosita on annostelevia ja osa käsikäyttöisiä. Koska tuotejärjestys on jokaisessa työpisteessä identtinen, se helpottaa työtä, vaikka työvuoro olisi missä tahansa ravintolan kolmesta pisteestä.

”Nyt meillä on pienempi hävikki, ja oluen laatu pysyy koronankin aikana hyvänä”, ravintolanjohtaja Kati Halonen sanoo ja lisää, että lyhyemmät linjat, pienemmät tankit ja lähempänä sijaitseva varasto tekevät toiminnastakin kätevämpää.

Barfixin myynnistä vastaava Veijo Mäkinen halusi säilyttää isojen tankkien vaihtovälin, mutta säilyttää oluen tuoreuden ja iso tankki korvattiin pienemmällä tankilla ja kahdella linjalla.

”Meille tällä muutoksella oli iso merkitys. Tankkia ei tarvitse vaihtaa niin usein, kun tuote loppuu, vaan vasta kun kaikki kiinni olevat tankit ovat loppuneet”, Halonen jatkaa. Hän kiittelee Barfixin kykyä reagoida asiakkaan ongelmaan nopeasti ja tarjota ratkaisuja.

Myös vesi tulee Belgessä hanasta. Bistrossa toisessa hanoista on normaalia ja toisessa hiilihapotettua vettä.

Jatkuva sopimus

Belgellä ja Barfixilla on jo vuosia ollut huoltosopimus. Se tarkoittaa, että Barfix käy pesemässä ja huoltamassa itsenäisesti hanat kolmen viikon välein. Samalla kertaa huoltomies tarkastaa koko linjaston ja varmistaa, että se toimii moitteettomasti seuraavaan huoltokertaan saakka. Haloselle huoltosopimus on oleellinen osa toimintaa. ”Huomaamme ajoissa, jos jossain on orastava ongelma. Näin meille ei koskaan tule isompia yllätyksiä ja rahani pysyvät turvassa.”

Pitkä yhteistyö takaa myös molemminpuolisen luottamuksen. Halosen ei tarvitse kyseenalaistaa Barfixin päätöksiä ja Barfix puolestaan osaa ratkaista asiakkaan ongelmia jo ennakolta, kun se tietää menekin ja kävijäkunnan.

Belgessä on lähes 40 hanaa. Katutason baari on oiva paikka nautti kaupungin sykkeestä ja belgialaisista oluista ja siellä onkin ravintolan laajin valikoima oluita. Bistron ja kirjastobaarin pienempi valikoima perustuu katutason tarjontaan.

Valtaosa oluista ja siidereistä pitää paikkansa valikoimassa vuodesta toiseen, mutta muutamassa hanassa pyöritellään vierailevia tähtiä, joita vaihdetaan sesongin ja fiiliksen mukaan.