Vuonna 2016 perustettu pienpanimo CoolHead Brew on noussut nopeasti oluenharrastajien suosioon. Kuvassa vasemmalla pienpanimon omistaja ja perustaja Cleber Concalves ja ravintolapäällikkö Samuli Viljanen.


Suomen kaunein panimo

Jos haluat käydä Suomen kauneimmassa panimossa, aja Viikkiin. Kekseliäillä hapanoluilla suureen suosioon noussut CoolHead Brew -pienpanimo muutti tuotantonsa Tuusulasta Viikin Gardenian entiseen kasvihuoneeseen. Samassa tilassa on omien tuotteiden myyntipiste ja baari. Taproomin tarpeisiin räätälöidyn oluen annostelulaitteiston takana on Barfix.

Ravintolapäällikkö Samuli Viljanen laskee hanasta lasiin salmiakki-vadelma hapanolutta. Panimon suosituin sour on tummanpunaista ja paksua. Oluen sakeus selittyy sillä, että CoolHead Brewn panemassa hapanoluessa on valtavasti hedelmäpyrettä. Kahdessa tuhannessa litrassa on noin 200 kiloa pyrettä, jolla olueen tuodaan happaman kirpeää raikkautta ja makua. Tämä vaatii paljon myös oluen annostelulaitteistolta.

Kun Taproom keväällä 2021 avasi ovensa, tiskillä oli festareilla yleisesti käytössä olevia hanoja. Muutaman kuukauden käytön jälkeen laitteisto vaihdettiin Barfixin annostelulaitteistoon.

– Vaikka puhdistamme oluen hyvin, siihen jää aina pyrettä. Massa tukkii letkut ja tämän takia oluen annostelulaitteiston täytyy olla huippulaadukas. Barfixin järjestelmässä käytetään helposti peseytyviä rst-liitoksia ja komponentteja, jotka pitävät olutlinjat puhtaina.

Barfixin oluen annostelulaitteisto suunniteltiin yhteistyössä silloisen ravintolapäällikön Rasmus Suikin ja Barfixin kanssa.

Toinen syy annostelulaitteiston vaihtamiseen oli lisätilan tarve. Aikaisemmassa ratkaisussa kegit olivat tiskin alla ja koska hanassa oli lähes parikymmentä erilaista olutta, kegit veivät kaiken tilan. Barfixin ratkaisussa kegit ovat panimon puolella. Olut kulkee tiskille lattian alle asennettuja letkuja pitkin.

– Saimme tiskin alle lähes kolme metriä säilytystilaa ja enemmän hanoja. Barfixin meille suunnittelemassa oluttornissa on 24 hanaa, Viljanen iloitsee.

Pienpanimon kumppani

Pienpanimoille on tärkeää saada päättää itse, mitä Taproomin hanoissa myydään. Barfixin annostelulaitteistoon ei liity kytkykauppaa ja siksi moni pienpanimo ympäri Suomea on CoolHeadin lisäksi valinnut kumppaniksi Barfixin.

– Asiakas tulee Taproomiin nimen omaan maistamaan meidän tuotteita. Meillä saattaa olla yhdessä hanassa vierastuotteita, mutta muuten kaikissa hanoissa on omia juomia.

Sanonta puhtaus on puoli ruokaa pätee myös oluessa. CoolHeadin valikoima elää ja vaihtuu koko ajan ja linjoja pestään usein.

Barfixin toimittamassa hanatornissa on oma hana 24 oluelle.

– Barfixin suunnitteleman pesuautomaatin avulla olutlinjojen puhdistus on helppoa, tehokasta ja turvallista. Myös syväpuhdistus, jossa kaikki osat irroitetaan ja puhdistetaan on suhteellisen vaivatonta, Viljanen kertoo.

Panimolla on valikoimassaan nelisenkymmentä olutta, joista noin puolet ovat pysyviä ja loput vaihtuvia tuotteita. Kun yksi loppuu, seuraava tulee tilalle.

– Haluamme jatkuvasti kehittyä ja se onnistuu parhaiten tekemällä koko ajan uutta.

Oluen tuotekehittelyssä ovat mukana kaikki pienpanimon 20 työntekijää, mutta viimeisen sanan sanoo panimon omistaja ja perustaja Cleber Concalves.
Nokialle 15 vuotta sitten insinööriksi tullut mies on pannut tähän mennessä jo yli 360 erilaista olutta eikä luovuudelle näy loppua. Eksoottisten hapanoluiden lisäksi valikoimassa on IPA-oluita ja lagereita. Vuoden vaihteessa panimo aloitti Barrel-projektin. Vanhoihin viski-, bourbon-, sherry- ja viinitynnyreihin siirretään olutta kypsymään. Mistään nopeasta projektista ei ole kyse, valmiita tuotteita pääsee testaamaan vasta parin vuoden kuluttua. Sitä ennen Taproomiin kannattaa ajaa maistamaan ainakin niitä kuuluisia hapanoluita.