Viskien maahantuoja Edrington on ollut Craftersin yhteistyökumppani baarin avaamisesta lähtien. Edringtonin markkinointipäällikkö Janne Ahola ja ravintoloitsija Anssi Hänninen ovat ideoineet yhdessä muun muassa ainutlaatuisen viski-tastingin. Highland Park -tislaamon Orccadian Vintage -sarjan viskejä tultiin maistamaan ympäri Suomea.


Viskiä hanasta? Kyllä.

Hyvinkääläinen Crafters Bar on jokaisen olut- ja viskiharrastajan must-kohde. Baarissa on noin 240 eri viskilaatua ja liki 150 olutta pienpanimoista ympäri maailmaa – ja kaksi viskihanaa.

Crafters Bar syntyi, kun ystävykset Lasse Nyman, Anssi Hänninen ja Janne Eskola pohtivat minkälaisessa baarissa he itse haluaisivat käydä. Siellä soitettaisiin hyvää musaa, hanoissa olisi laadukkaita ja harvinaisia oluita, listalla loistavia drinkkejä ja sen viskivalikoima olisi laaja. Viiden toimintavuoden aikana baari on valittu Vuoden Olutbaariksi, ja yrittäjät on valittu vuoden nuoreksi yrittäjäksi ja vuoden yrittäjäksi.

Crafters Barin kantava ajatus on alusta asti ollut tarjota asiakkaille vain parasta. Lasse Nyman on vastannut alusta asti oluista ja Anssi Hänninen viskeistä ja cocktaileista.

– Viskien määrä oli alussa huomattavasti pienempi. Olemme kasvattaneet valikoimaa pikkuhiljaa ja nyt meillä on noin 240 viskilaatua.
Pari vuotta sitten viskivalikoima kasvoi viskihanalla. Ensimmäiseen viskihanaan päätettiin laittaa Edringtonin Maker´s Mark -bourbon viski. Tämän vuoden alusta tiskille asennettiin toinen hana savuiselle Highland Park -viskille.

– 90 prosenttia asiakkaista ei tiedä tiskille tullessaan, mitä haluaa tilata. Me pystymme ohjaamaan asiakkaan ostopäätöstä aika pitkälle ja tietenkin tiskillä näkyvästi esillä olevia hanatuotteita on helpompi myydä, kuin baaritiskin takana hyllyssä olevia pulloja, Hänninen kertoo ja toteaa, että hanaviskien menekki on arviolta puolitoistakertaistunut sen jälkeen, kun ne siirrettiin hyllyltä hanaan.

Väkevät alkoholijuomat on Suomessa perinteisesti sijoitettu hyllyyn, baaritiskin taakse. Crafters päätti kokeilla, miten myynti tehostuu, kun viskit siirretään hanaan etutiskille. Myynti puolitoistakertaistui lyhyessä ajassa.

Viski säilyy olutta paremmin

Viski tulee baariin pulloissa, joista ne kaadetaan ilmatiiviiseen 20 litran tankkiin. Sieltä se imetään erikoispumpulla hanalle ja sitä kautta asiakkaan lasiin.

Edringtonin markkinointipäällikkö Janne Ahola toteaa, että viski on kiitollinen hanatuote. Vahvana alkoholina se säilyy teräsastiassa olutta paremmin ja pysyy nautittavana, vaikka tuote olisikin hetken kosketuksissa ilman kanssa. Silti hanaan valittava viski kannattaa valita huolella, jotta sen kierto on riittävän nopeaa. Molempia Craftersin hanoissa olevia viskejä käytetään paljon myös baarissa tarjottavissa cocktaileissa.

– Mietimme pitkään, mitkä viskit sopisivat Craftersiin. Bourbon on trendikäs ja Maker´s Markin kiertonopeus on hyvä. Savuinen Highland Park sopi loistavasti sille pariksi. Crafters on Suomen ainoa baari, jossa voi testata laadukasta skotlantilaista Highland Park -viskiä hanasta.

Craftersin viskihanasta viski tulee lasiin huoneenlämpöisenä, mutta siihen on mahdollista saada lisäoptiona myös jäähdytys. Silloin juoma tulee lasiin viileänä tai (+5°C) tai jääkylmänä (-15°C).

Viskin lisäksi Barfixin hanoihin voi laittaa mitä tahansa vahvaa alkoholijuomaa, kuten giniä tai vodkaa. Tai vaikka valmiita drinkkejä. Hanaan voidaan myös kytkeä tarkka mittalaite, joka annostelee lasiin aina tarkasti 2 tai 4 cl:n snapsin.

Hana pienentää hävikkiä, kasvattaa katetta ja luonnollisesti nopeuttaa myös palvelua. Hanasta juoma tulee asiakkaan lasiin parissa sekunnissa ja etenkin kiireisenä aikana tämä helpottaa huomattavasti baarimikon töitä. Teräsastian voi myös varustaa lukolla mikä estää polaamisen.

Viskihana nopeuttaa palvelua. Drinkki on lasissa parissa sekunnissa. Viskin lisäksi Barfixin hanoihin voi laittaa mitä tahansa vahvaa alkoholijuomaa tai valmiita drinkkejä.

Harvinaisia oluita

Hänniselle ja Nymanille oli tärkeää saada Craftersiin oluthanajärjestelmä, johon voi kytkeä minkä tahansa olutastian panimosta riippumatta. Nyt tiskillä komeilee Barfixin kuparinen 12 hanan oluttorni, jossa vaihtuvat oluet viikottain. Välillä hanoissa olut-tastingejä ja tap-takeovereita eli hanavaltauksia. Silloin koko hanapatteri tulee täyteen yhden panimon spesiaalioluita.

– Olemme painottuneet perinteisiä Saksalaisia ja Tsekkiläisiä panimoita enemmän Pohjoismaisiin panimoihin. Meillä on valikoimassa oluita, joita ei löydy muualta Suomesta. Meille tulee esimerkiksi Jenkeistä lentorahdilla harvinaisia oluita.