Barfix Oy:n ja HOK-Elannon yhteistyö on kestänyt jo yli kaksikymmentä vuotta. Oluthuone Ratamon ravintolapäällikkö Vessu Juvonen (vas.) ja Barfix Oy:n Veijo Mäkinen ovat tyytyväisiä lopputulokseen.


Laadukkaasti ja laadukkailla laitteilla

Kauppakeskus Triplaan avatun kolmen uuden ravintolan suunnittelu ja avaaminen samanaikaisesti oli tiivis ponnistus, jossa auttoi pitkä yhteistyö.

– Asiakas tietää, mitä meiltä saa ja mihin laitteemme taipuvat, Barfixin myynnistä vastaava Veijo Mäkinen kertoo.

Kolmen ravintolan suunnittelu ja avaaminen oli haastavaa koska jokainen konseptiravintola oli uusi ja toiminnoiltaan erilainen. Niihin asennettava tekniikka vaati huolellista suunnittelua.

Lähinnä Pasilan rautatieasemaa sijaitseva Oluthuone Ratamo on vilkas ohikulkupaikka. Ravintolapäällikkö Vessu Juvonen kuvailee ravintolaa viihtyisäksi kohtaamispaikaksi, jossa voi nauttia hyvän oluen tai pari ennen matkan jatkumista. Alakerran tiiviistä neliöistä huolimatta tilaan on saatu 18 hanaa ja uskomaton määrä tekniikkaa.

– Tankkivaraston suunnittelu aloitettiin miettimällä, miten näin monen hanan tekniikka ja pesulinjasto saadaan fiksusti mahtumaan tilaan, Veijo Mäkinen kertoo.

Oluthuone Ratamon hanat on räätälöity ja tehty mittatilaustyönä hanamäärään, tyyliin ja tilaan sopiviksi. Harjatusta teräksestä valmistetut hanat ovat huomaamattomat. Niiden ei ole tarkoitus varastaa huomiota hanoissa vaihtuvilta oluilta.

Kauppakeskuksen toisessa päässä sijaitsevien Ravintola Freddes´in ja Urban Rabbitin konseptit ovat erilaiset. Niihin tullaan syömään ja viihtymään ja viettämään aikaa. Molempien ravintoloiden hanat on suunniteltu varta vasten ravintolamaailman sisustukseen sopivaksi. Ne on pinnoitettu patinoidulla kuparilla. Urban Rabbitin hanassa on kahdeksan eri tuotetta, Freddes´issä on sama määrä hanoja, mutta vain neljä tuotetta.

Oluthuone Ratamossa on kaksi yhdeksänokkaista hanaa. Näistä kahdessa on talon viiniä, lopuissa olutta ja siideriä. Hanat on harjattua terästä.

Panostettu ergonomiaan

Oluthuone Ratamon konsepti on tehty nopeaksi ja tehokkaaksi. Juvonen kertoo, että Barfixin ratkaisujen avulla läpäisyvauhti on hurja. Kaikki on suunniteltu niin, että tarjoilija pystyy käyttämään toisella kädellä kassaa ja toisella laskemaan juomaa hanasta, seisoo hän missä kohtaa tiskiä tahansa. Tämä nopeuttaa työtä ja säästää askelia.

– Superergonominen ja nopein baari, missä olen ollut töissä, Juvonen kiittelee.

Myös Freddesissä ja Urban Rabbitissä on huomioitu ergonomia.

Kaikissa kolmessa ravintolassa hanapöytien suunnittelussa on panostettu ergonomiaan. Tarjoilijat pääsevät lähelle hanoja ja Freddesissä on annostelevat hanat. Lasiin valuu oikea annoskoko nappia painamalla, eikä tarjoilijan tarvitse pitää hanasta kiinni, sillä lasi laitetaan sitä varten suunniteltuun telineeseen..

Urban Rabbitin ja Freddes´in oluthanat ovat suunniteltu sisustukseen ja tyyliin. Ne on pinnoitettu patinoidulla kuparilla.

Pikaliittimet kaasuille

Oluthuone Ratamossa voi tutustua kymmeniin erilaisiin oluisiin. Siksi on oleellista, että linjastoon voi vaihtaa pikaliittimien avulla haluttu kaasu aina kulloisellekin oluelle sopivaksi nopeasti ja helposti. Ja koska olutlinjat pitää pestä parin viikon välein, Barfix on toimittanut sekä Ratamoon että Urban Rabbitin myös pesuautomaatit. Tämä takaa, että hygienia ja oluen laatu pysyvät hyvinä. Linjavahdit ja pesuautomaatti on saatu upotettua minimaalisiin tiloihin ilman, että niiden käytettävyys kärsii.

– Pesulinjasto nopeuttaa työtä huomattavasti ja ennen kaikkea se varmistaa, ettei pesuaineita roisku henkilökunnan päälle ja paikat pysyvät siistinä.

Oluthuone Ratamon varastoon asennettu linjavahti katkaisee oluen tulon, kun tankki tyhjenee. Uuden kegin vaihtaminen sujuu nopeasti ilman katkoksia ja hävikkiä oluen jakelussa.