Panimo ja ravintola saman katon alla

Espoon ensimmäinen ravintolapanimo avattiin vuosi sitten Tapiolaan. Vaativa hanatekniikka, kattoon sijoitetut anniskelutankit ja real ale -tuoreoluiden säilyttämiseen tarvittava tekniikka toteutettiin yhdessä Barfix Oy:n kanssa.

1990-luvulla Niittykumpuun perustettu The Gallows Bird oli yksi Suomen ensimmäisistä olutravintoloista, jonka hanasta sai muutakin kuin kotimaista vaaleaa lageria. Siksi olikin luonnollista, että kun legendaariseksi noussut olutravintola muutti Niittykummusta Tapiolaan, sen yhteyteen siirrettiin omia oluita valmistava panimo, valikoimaa kasvatettiin oman panimon real ale -oluilla ja -siidereillä ja hanojen minimimääräksi asetettiin 24.

The Gallows Birdiin sisään tullessa huomio kiinnittyy ensimmäisenä lasiseinien takana näkyvään panimoon ja valtaviin oluen käymisastioihin. Seuraavaksi huomio siirtyy tiskin yläpuolelle sijoitettuihin neljään 500 litran vetoiseen anniskelutankkiin. Ravintolapäällikkö Mael Bavard kertoo, että kun olut on pantu, osa oman panimon tuotteista ajetaan käymisastioista suoraan tankkeihin.

– Meillä ei ole erillistä kylmätilaa, ja siitä syystä olut säilytetään anniskelutankeissa. Tankkien ympärillä oleva kylmävaippa pitää oluen tasaisen kylmänä ja tuoreena.

Kattoon asennetut anniskelutankit ovat erinomainen tapa säilyttää olutta pienessä tilassa. Sen lisäksi ne ovat tyylikäs lisä sisustukseen.
– Jos tankki tyhjenee kiireiseen aikaan tai esimerkiksi viikonloppuna, anniskelutankkeihin pystyy vaihtamaan nopeasti normaalin kegin, Bavard kiittelee.

The Gallows Birdissä oman panimon oluet myyvät parhaiten. Kun oluella on tarina, se kiinnostaa ja kannustaa kokeilemaan.

Tuoreoluet nostamassa suosiotaan

Toinen ravintolan erikoisuus on real ale -kaappi. Real ale on pintahiivaolutta, joka jatkaa kypsymistään ravintolan tankissa. Kun normaaleiden oluiden optimilämpötila on 4–8 asteen välissä, tarjoillaan ja säilytetään matalahappoisempi tuoreolut alle kymmenessä asteessa. The Gallows Birdissä real ale -tankit on sijoitettu erilliseen kylmäkaappiin, joka huolehtii siitä, että oluen lämpötila pysyy koko ajan tasaisena. Sieltä olut pumpataan oluthanalle käsipumpulla ilman ponnekaasua. Barfixin rakentaman varastointikaapin ja oluthanojen välinen letku on myös jäähdytetty. Näin olut tarjoillaan asiakkaalle aina oikean lämpöisenä.

Real ale on tuoretuote eikä sen matka Englannista Suomeen saa kestää kauaa. Pelko kovasta brexitistä sai The Gallows Birdin yrittäjät laajentamaan panimossa pantujen oluiden valikoimaa myös tuoreoluisiin. Nyt yhdestä tiskiin asennetuista real ale -hanoista tulee aina omaa olutta.
Bavardin mukaan se on vauhdittanut real alen myyntiä huomattavasti.

Barfix suunnitteli, piirsi ja toteutti The Gallows Birdin yrittäjäpariskunnan Thomas Aschanin ja Lea Rantalan toiveet. 24 oluthanan ja kolmen real ale-pumpun mahduttaminen ergonomisesti ja järkevästi vaati huolellista suunnittelua ja toteutusta.

 

Barfixin suunnittelemissa oluttiskeissä huomioidaan aina ergonomia. The Gallows Birdsin tiski esimerkiksi on hieman normaalia matalampi ja tyylikkäät hanat on tuotu lähelle tarjoilijaa

Olut siirtyy panimon tilatankeista asiakkaan lasiin Barfixin rakentaman järjestelmän kautta.