Premium ravintolavesi

Kun yli 20 vuotta huippuravintoloita maailmalla johtanut Helena Puolakka vuonna 2019 palasi Lontoosta johtamaan Ravintola Savoyn keittiötä ja salia, hänen tehtävänään oli päivittää klassikkoravintola nykypäivään. Listaa yksinkertaistettiin, makuja raikastettiin ja suomalaiset raaka-aineet tuotiin lautaselle. Se, mihin ei koskettu, oli asiakkaille tarjoiltava vesi. Savoyhin oli asennettu Nordaq-järjestelmä ja pullovedet olivat vaihtuneet ekologiseen hanaveteen.
”Minulle oli itsestään selvää, että Suomessa asiakkaille tarjottava vesi tulee hanasta ei pullosta. Hanaveden käyttäminen on paitsi ekologista myös järkevää. Ja mikä tärkeintä: Nordaqin vesi eroaa maultaan kaikista muista vesistä ja on erinomaista”, Puolakka toteaa.
Suomalainen hanavesi on tunnetusti maailman parasta, mutta silti siinä on pieniä määriä epäpuhtauksia ja kemikaaleja. Nordaqin patentoitu vedenpuhdistusjärjestelmä suodattaa vedestä epäpuhtaudet ja ei-toivotut maut. Lopputuloksena on puhdasta vettä, jossa on jäljellä veden luonnolliset suolat ja mineraalit.
”Vedenpuhdistusjärjestelmän ansiosta pystymme tarjoilemaan asiakkaille joka ilta raikasta ja kylmää premium vettä suoraan hanasta”, Puolakka iloitsee.
Vesi tarjotaan kristallipullosta
Nordaqin vesi on premiumia napin painalluksesta tarjoiluun. Jotta asiakaskokemus olisi täydellinen, vesi tarjoillaan sille varta vasten suunnitellusta kristallipullosta.
”Nordaqin kuplavedessä on normaalia pienemmät kuplat. Vesi helmeilee kristallipullossa kauniisti, kun sen kaataa asiakkaalle. Nordaqin kuplavesi on myös maultaan muita kuplavesiä miellyttävämpi. Sen maussa on hieno finesse”, Puolakka kuvailee ja toteaa, että design-kristallista puhallettu pullo sopii muotoilultaan erittäin hyvin Savoyhyn.
Ruuan ja palvelun lisäksi ravintola on tunnettu Alvar ja Aino Aallon suunnittelemista kalusteista ja valaisimista. Esimerkiksi lähes jokaisessa suomalaisessa kodissa oleva ”Aaltovaasi” on oikealta nimeltään Savoy, ja niin kuin nimikin kertoo, se on alun perin suunniteltu ravintolaan.
Kristallipullojen ansiosta Savoyssa ei ole tarvetta kertakäyttöisille vesipulloille. Tämä on pienentänyt jätehuoltoa, eikä vesien varastointikaan enää ole ongelma.
Nordaqin vesi ei ole pelkästään ekologinen vaihtoehto, se myös parantaa asiakkaan makuelämystä, sillä veden maku ja laatu vaikuttavat olennaisesti ruoan ja viinin makuun. Tästä syystä vesi on paitsi Savoyn ja Palacen myös yli 140 Michelin-tähtikokin ja yli 700 viiden tähden hotellin suosima vesi 65 maassa neljällä eri mantereella.

Alkohollittomuus kasvattaa suosiotaan
Jos Savoyssa ei olisi jo vuonna 2019 valittu Nordaqin vesiratkaisua pullovesien tilalle, nyt olisi viimeistään sen aika. Puolakka toteaa että etenkin viimeisen kahden vuoden aikana alkoholittomien juomien menekki on kasvattanut valtavasti suosiotaan ja tähänkin Savoyssa halutaan tarjota asiakkaille parasta mahdollista – aina vedestä lähtien.
”Alkoholittomien vaihtoehtojen valikoima on monipuolistunut ja se on kiinnostava. Alun perin trendi alkoi mocktaileista, mutta nykyään tarjolla on runsaasti myös alkoholittomia viinejä ja oluita. Ruuille rakennetut alkoholittomat viinipaketit ovat herättäneet suurta kiinnostusta erityisesti yritystapahtumissa.”
Sommelier-tiimi on kehittänyt ravintolalle alkoholittomat Savoy Noir ja Savoy Blanc -viinit. Juomien uuttamiseen ja tanniinien sekä savuisten aromien tuottamiseen käytettään paljon esimerkiksi teetä.
”Näemme paljon vaivaa varmistaaksemme, etteivät juomat ole mehumaisia.”

Kolmessa kerroksessa
Savoyssa on Nordaqin laitteisto kolmessa eri kerroksessa: ensimmäisen kerroksen Cafe Savoyssa, yksityisille juhlille ja tapaamisille varatussa Savoyn juhlakerroksessa sekä kahdeksannen kerroksen ravintolassa. Barfix huoltaa vesijärjestelmän säännöllisesti ja jos laitteessa ilmenee ongelmia huoltojen välillä, Barfixin laitehuolto hoitaa asian nopeasti. Puolakka painottaa, että toimiva ja sujuva huoltopalvelu on ravintolalle oleellinen osa palvelua.
”Barfixin meille tarjoama tuki ja palvelu ovat alusta asti olleet oleellinen osa palvelukokonaisuutta. Jos jotain sattuu, tiedän, kenelle soittaa ja että asia hoidetaan välittömästi. Kiireisessä ympäristössä henkilökunnan on pystyttävä luottamaan laitteen toimivuuteen.”
Savoyssa ja Cafe Savoyssa huomaamaton laite on asennettu keittiöön, mutta se on helppo asentaa osaksi ravintolan kokonaisuutta mihin tahansa. Samasta laitteesta tulee sekä hiilihapollista että hiilihapotonta vettä.