Viini valtasi olutravintolan

Le Verre de Vin on ranskaa ja se tarkoittaa löyhästi käännettynä viinilasillista. Nopea ja helppokäyttöinen laite käyttää tyhjiö-/CO2-tekniikkaa viinin säilymisen parantamiseksi. Sen ansiosta viinin ja kuplien ystävät voivat nauttia avatusta pullosta kauemmin, ja ravintolat voivat avata pullon kuin pullon hävikkiä pelkäämättä. Ensimmäinen Le Verre de Vin -laite toimitettiin Lahden Teerenpeliin kesällä 2022. Nyt laite löytyy jokaisesta Teerenpeli Yhtiöiden ravintolasta.
Panimotuotteistaan tutusta Teerenpelistä on pikkuhiljaa kasvanut olutravintolaketju, joka panostaa myös viineihin. Teerenpelissä on aina ollut hyvä ja laadukas valikoima seurusteluviinejä, Mutta Le Verre de Vin -laitteen ansiosta laseittain myytävien viinien määrää on pystytty kasvattamaan. Valikoimaan on otettu myös parempia ja kalliimpia viinejä sekä samppanjoita. Kierto saadaan lasimyynnin ansiosta pidettyä hyvänä myös hiljaisina alkuviikkoina.
”Asiakaskuntamme kaipaa laatua myös viineissä. Konsepti, jossa tarjolla on yksi punaviini ja yksi valkoviini, ei ole koskaan toiminut meillä”, ketjujohtaja Noora Kaakko sanoo. Siksi olikin luonnollista, että remontin yhteydessä Lahden Teerenpeliin asennettiin Le Verre de Vin -laite.
Laite käyttää tyhjiötekniikkaa viinin säilymisen parantamiseksi. Se poistaa avatusta pullosta ilman 2–5 sekunnissa ja viini säilyy tuoreena jopa 21 päivää. Samppanja- ja kuohuviinipullon laite täyttää CO2-suojakaasulla, jolloin arvokkaat kuplat säilyvät pullossa mahdollisimman pitkään. Samppanjaakin voi avaamisen jälkeen myydä huoletta kolme viikkoa.

Laseittain tarjottavat viinit ovat kasvattaneet myyntiä
Pääsääntöisesti jokaisessa Teerenpelissä on sama viinivalikoima, mutta sen laajuus saattaa vaihdella asiakaskunnan, paikkakunnan ja kysynnän mukaan. Esimerkiksi Helsingin ydinkeskustassa sijaitseva Kampin Teerenpeli on laajentanut viinivalikoimaansa merkittävästi Le Ver de Vin -laitteen asentamisen jälkeen. Viinivalikoiman parantuminen on näkynyt myös myynnin kasvussa.
Aikaisemmin, kun viinejä myytiin vain pulloittain, laadukkaimpien ja arvokkaampien viinien, kuten vaikka Amaronen, menekki oli vähäistä. Pullollista ostetaan harvemmin yksin. Ystävänkin kanssa kalliin viinipullon ostaminen työpäivän jälkeen on häviävän pientä sen korkean hinnan takia, mutta nyt, kun viinejä voi ostaa laseittain, myös kalliimmat viinit menevät kaupaksi. Laite on tasannut myös viinin kiertoa alkuviikon hiljaisempina päivinä.
”Etenkin suurissa kaupungeissa laadukkaat viinit ja kuohuvat ovat merkittäviä myyntivaltteja. Aiemmin esimerkiksi samppanjapullo avattiin lasimyyntiin vain viikonloppuisin, nyt voimme myydä sitä joka päivä.”
Kasvaneeseen suosioon vaikuttaa myös hinnoittelupolitiikka.
”Haluamme pitää hinnat asiakasystävällisinä ja houkuttelevina. Laseittain myytävissä kalliimmissa viineissä hyödynnämme eurokatetta, kun taas edullisempien viinien hinnoittelussa käytämme prosenttiperusteista mallia”, Kaakko selittää.
Le Verre de Vin on paitsi kasvattanut myyntiä ja vahvistanut asiakkaiden mielikuvaa Teerenpelistä laatujuomia tarjoilevana talona, vaikuttanut merkittävästi myös viinin hävikkiin.
”Hävikki on aika minimaalista, vaikka meillä on useita pulloja auki. Kalliimmatkin viinit myydään parissa viikossa, eikä meiltä enää mene viemäriin myytäväksi kelpaamatonta viiniä, samppanjaa tai kuohuviini”, Kaakko iloitsee.
Hän painottaa, että säilyvyys vaatii sen, että viinipullo ilmataan ja kuohuviin laitetaan hiilidioksidit heti, kun pullosta on kaadettu asiakkaalle lasi. Ei niin, että se tehdään vasta illalla. Pullon sinetöinti hoituu yhdellä kädellä ja se kestää 2–5 sekuntia.

Kaksi vaihtoehtoa
Le Verre de Vin -laitteen voi joko asentaa osaksi oluthanojen hiilidioksidijärjestelmää tai ravintolaan voi hankkia liikuteltavan pöytämallin, joka toimii SodaStream-kaasupatruunalla. Molemmille versioille on paikkansa ja tilanteensa. Lahden Teerenpelissä on kiinteä laite. Ruokaravintola Taivaanrannassa puolestaan on liikuteltava malli.
Kaakko perustelee tätä sillä, että Taivaanrannassa viinipiste ja -kaapit ovat keskellä salia. Oluthanat taas sijaitsevat toisessa päässä ravintolaa. Kiinteän laitteen asentaminen ei olisi ollut järkevää ilman remonttia.
”Teerenpelissä Le Verre de Vin käyttää samaa hiilidioksidijärjestelmää oluthanojen kanssa. Haaroitimme järjestelmän remontin yhteydessä sekä oluthanoille että viinilaitteelle.”
Barfix on tehnyt kaikkien Teerenpeli Yhtiöiden ravintoloiden olutlaiteasennukset jo kohta 30 vuoden ajan. Lahden Teerenpeliin asennettiin Le Verre de Vin laitteen kanssa samaan aikaan uusi 16 oluthanan järjestelmä, jossa kahta hanaa lukuunottamatta on myynnissä oman panimon oluita, lonkeroita ja seltzereitä.
Teerenpeli Yhtiöiden lisäksi yli 50 000 ravintolaa ympäri maailmaa käyttää avatun viinin ja samppanjan säilymiseen kehitettyä Le Verre de Vin -laitetta.